EEN GEN Z’ER ALS MANAGER
HET IS TIJD VOOR EEN NIEUWE REALITEIT
Kimberly Wiese (26) is de jongste vestigingsmanager in YoungCapital’s geschiedenis. Na 25 jaar is zij één van de eerste Gen Z’ers die in een leiderschapsrol stapt binnen het bedrijf. Wat je kunt verwachten? Eindeloze energie en ambitie, gecombineerd met een persoonlijke aanpak. Niks geen one size fits all. Deze generatie speelt succesvol in op de behoeften en wensen van hun team. En daar kan ook jij je voordeel mee doen.


GEWOON DE TELEFOON PAKKEN
Werken met mensen. Dat is wat Kimberly het liefst doet. Daarom koos ze eerst voor een HR-studie, om vervolgens ‘bij toeval’ de recruitmentbranche in te rollen. “Na m’n studie wist ik niet precies wat ik wilde doen. Zo kwam ik bij YoungCapital uit. Niet om daar direct te werken, maar om te solliciteren als flexkracht. Maar toen ik er de kans kreeg om als recruiter aan de slag te gaan, greep ik die meteen.”
Ze startte in mei 2021 op de vestiging in Utrecht. “Dat beviel me onwijs goed. Ik leerde over relatiebeheer, flexkracht- en klantcontact en wervingen. Eigenlijk alles over het werkende leven.” En dat leven wende al vrij snel. Na een jaar zat ze er zo lekker in, dat ze binnen YoungCapital keek naar nieuwe uitdagingen. “Ik stond op het punt om naar Amsterdam te verhuizen, dus qua timing kwam het mooi uit om ook op werkvlak een nieuwe stap te zetten.”
Hoe je dat voor elkaar krijgt? Gewoon de telefoon oppakken. “Ik belde naar het kantoor in Amsterdam-Centrum. De vestigingsmanager heeft uiteindelijk een gesprek geregeld terwijl-ie stond te wachten bij de bagageband in Gran Canaria. Ik werd aangenomen en binnen een jaar ontwikkelde ik me tot senior recruiter.”
Maar, Kimberly wilde meer. “Ik ben altijd bezig met de volgende stap. Hoe kan ik mezelf nóg verder ontwikkelen.” Zo richtte ze haar pijlen op een rol als vestigingsmanager. “Langzaam was ik al gesprekken aan het voeren. Zo heb ik eerst gesolliciteerd bij onze vestiging in Alkmaar. Maar toen ging onze eigen vestigingsmanager weg en stond die positie open.” Ze besloot er vol voor te gaan. Met succes. “Een jaar nadat ik senior recruiter werd, startte ik als vestigingsmanager voor het mkb in Amsterdam.”
Blijf dicht bij jezelf
Niemand in haar omgeving was héél verrast dat ze deze stap zo snel al kon maken. “Mijn ouders zeiden direct: ‘We zien jou dit echt doen’. Ik ben altijd al een ambitieus type geweest, en kijk het liefst al een paar stappen vooruit.” Toch blijft zo’n overgang spannend. “Ik wist dat er veel op me af zou komen. Het opstellen van doelen en strategieën, zorgen voor goede resultaten en het aansturen van het team. Nu zou ik verantwoordelijk zijn voor alles. Maar ik besloot er vol voor te gaan. Er alles aan te doen om de vestiging goed neer te zetten.”
Dat is hoe ze vanaf haar 25ste al aan het hoofd stond van een vijfkoppig team: vier recruiters en een stagiair. Allemaal onder de 26 jaar. “Zeker die eerste fase vond ik lastig. De dynamiek verandert toch iets. Mensen waar je al een tijd mee samenwerkt, maar nu ben ik degene die ze aanstuurt en de beslissingen neemt. Dat voelde in het begin nog wat onwennig.”
“HET WAS NOG NIET LANG GELEDEN DAT IK LETTERLIJK IN HUN SCHOENEN STOND.”
Kimberly besloot open kaart te spelen. “Ik heb aangegeven dat ik iedereen nodig had met deze overstap. Hun op het hart gedrukt dat ze zich moesten uitspreken als ze iets niet prettig vonden.” Juist door het hele team te betrekken, werden ze nóg closer.
“Het is vooral belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Ik ben van nature al heel open en zie m’n collega’s als vrienden. En het zou heel raar zijn als ik me opeens heel anders zou gedragen. Tuurlijk houd ik er rekening mee dat ik nu een andere rol heb. Maar ik drink nog steeds dat biertje op de vrijdagmiddagborrel. Die verbinding met het team is nu zelfs belangrijker dan ooit.”
Gen Z’er onder Gen Z’ers
Haar hele team bestaat uit twintigers, net als Kimberly. Wat ze daar zo fijn aan vindt? “Deze generatie neemt nooit een blad voor de mond. Iedereen zegt wat-ie denkt, is eerlijk en transparant. Je weet direct wat je aan iemand hebt. Zelf vind ik dat heel prettig. Net als hun energie. Die komt op zoveel manieren terug.”
“Ze werken hard én maken van werk een feestje. En als ze minder goed in hun vel zitten, zeggen ze het meteen. Alleen maar fijn, want dan kunnen we daar samen mee aan de slag. We komen uit dezelfde generatie en zitten daarmee automatisch op één lijn. Ik maak dezelfde dingen mee die zij meemaken. En het was nog niet lang geleden dat ik letterlijk in hun schoenen stond. Ik kan daardoor beter met ze levelen.”
En dat gaat veel verder dan alleen op haar eigen werkvloer. Sinds kort deelt ze regelmatig haar kennis en ervaring in de Cosmopolitan. “Eens in de paar weken bellen ze mij voor quotes en inzichten. Over werkgerelateerde onderwerpen, zoals het vragen om loonsverhoging. Dat ik op mijn leeftijd al daarvoor word gevraagd en de kans krijg om m’n kennis te delen, maakt het extra leuk.”
“IK MOEST ACCEPTEREN DAT IN HET BEGIN NOG NIET ALLES PERFECT GAAT.”
Zonder wrijving, geen glans
Toch brengt zo’n stap op jonge leeftijd de nodige druk mee. “Ik krijg onwijs veel vrijheid binnen mijn rol. Over hoe ik het aanpak en het team aanstuur. Het duurde wel even voordat ik daarin m’n weg had gevonden. Ik heb deze rol wel, maar nu moet ik het ook waarmaken.”
Het blijkt een proces van de lange adem. “Ik heb echt wel momenten gehad waarbij ik dacht: wat moet ik hiermee? Denk aan strategieën maken voor de hele vestiging. Of tegengas geven in bepaalde klantsituaties.” Dankzij coaching van haar manager, meer tijd en veel vertrouwen vond ze haar plek. “Het was iets waar ik doorheen moest. Accepteren dat in het begin nog niet alles perfect gaat. Nu weet ik dat die momenten er ook mogen zijn. Zonder wrijving, geen glans.
Het is een les die ze ook meegeeft aan haar Gen Z-collega’s. “Zelf vind ik het mooiste aan m’n rol dat ik mensen zie groeien. Ik denk daar ook heel erg over na. Hoe ik iemand het beste kan begeleiden, zodat diegene lekker in z’n vel zit en z’n leerdoelen kan behalen.” Het is een kwestie van luisteren, aanmoedigen én soms stevige gesprekken voeren. “Ook dat hoort er natuurlijk bij. Mensen aanspreken als het nodig is. Zodat ze nóg meer kunnen groeien.
Een generatie aan ambitie
Haar klanten zijn inmiddels ook gewend aan een Gen Z-manager. “Ze kijken wel op als ik in m’n introductierondje vertel hoe jong ik ben en wat m’n rol is. Maar de reacties zijn daarna altijd positief. Ze vinden het vooral knap hoe snel ik ben opgeklommen binnen het bedrijf.” Leeftijd speelt dus geen enkele rol. “Het gaat bij klanten om wat je komt brengen. We leveren snel, houden ons aan de afspraken en zetten vol in op elke aanvraag. Dat doet er veel meer toe dan in welk jaar ik geboren ben.”
Daarmee hoopt ze ook de vooroordelen over Gen Z weg te halen. “Ik vind het ook wel lastig, omdat ik maar één iemand ben. Daarom schuif ik vaak m’n team naar voren. Allemaal Gen Z’ers die stuk voor stuk laten zien: zo zijn we echt.” Want dat haar team vol ambitie zit, is te merken. “Het allerbelangrijkste vind ik dat m’n team het naar z’n zin heeft. Alleen dan kunnen ze knallen. Ik probeer de energie er continu in te houden en samen écht stil te staan bij successen. Daarnaast hoop ik dat we intern als vestiging op nummer één staan in regio. Zo veel mogelijk talent koppelen aan bedrijven. Het liefst zo snel mogelijk, natuurlijk.”
Haar tip aan anderen die met Gen Z werken? “Luister goed naar elkaar. Deze generatie heeft echt wel veel voor je over, maar dan moet je ook rekening houden met hun behoeften. Ga daar het gesprek over aan.” Iedereen hetzelfde pakket voorwaarden en begeleiding aanbieden, werkt niet meer voor jongeren. “Kijk echt naar de persoon zelf. Wanneer heeft diegene het naar z’n zin en waar wil-ie zich in ontwikkelen. Speel je daar succesvol op in, dan zijn ze niet te stoppen.”

SOCIAL IMPACT IN De PRAKTIJK