Ga naar hoofdinhoud

Social Impact – team para

GROOTS DROMEN, GROOTS DOEN

SOCIAL IMPACT IN DE PRAKTIJK

Mensen met een handicap of chronische aandoening inspireren, motiveren en activeren. Door via sport te laten zien wat er wél kan. Dat is de missie van Team Para Atletiek. Met hun trainingen, evenementen en topsportteam verleggen ze grenzen. En helpen ze anderen hetzelfde te doen. Maar, groots dromen doe je niet alleen. Daar weten wij als trotse hoofdsponsor alles van. Net als Kiki Hendriks (23): topatlete, studente en toekomstig paralympiër.

Tip: Op ons TikTok-kanaal volg je de topsporters van Team Para Atletiek op hun weg naar de Spelen. Een absolute aanrader.

Hoe ben je bij Team Para Atletiek terechtgekomen?

“Ik ben al sinds m’n achtste bezig met atletiek. Eerst puur voor de leuk, want in die tijd gaf m’n rechterbeen nog te veel problemen. Ik ben mijn linkeronderbeen, rechterhand en de vingers van m’n linkerhand verloren aan de meningokokkenziekte. Mijn rechteronderbeen hebben ze destijds kunnen redden, maar de groeischijven waren ernstig beschadigd. Hierdoor werd-ie steeds krommer hoe ouder ik werd. Wedstrijden lopen was daardoor nooit een optie. Hoewel die droom er altijd is geweest.”

“Toen in 2018 ook mijn rechteronderbeen geamputeerd moest worden, had ik die optie wél. Ik ben er toen vol voor gegaan. Door eerst te leren lopen op twee protheses. Om daarna ook sportprotheses aan te laten meten. Hiervoor kwam ik terecht bij Frank Jol, de prothesemaker van onder andere Team Para Atletiek. Toen ik daar kwam, was het team daar toevallig aan het trainen. Ze vroegen of ik een keer mee wilde doen en van het een kwam het ander. Alles viel toen op zijn plek. Sport kwam op één te staan. Met succes: sinds 2021 ben ik onderdeel van het topsportteam, waarbij ik me richt op de 100 meter sprint en het verspringen.”

Wat was je eerste indruk?

“De eerste trainingen zijn altijd wennen. Ik liep daar als meisje dat net op blades liep tussen wereldkampioenen. Dat was soms een beetje overweldigend. Aan de andere kant liet het me ook zien wat er mogelijk was. Ik dacht alleen maar: ik wil net zo snel zijn. Het was precies de motivatie die ik nodig had. Ik maakte grote stappen in korte tijd. Doelen die onhaalbaar leken, werden stapje voor stapje realistischer.”

“Als het ’s zomers 30 graden was, liep ik rond in lange broeken.”

Waar lag de grootste uitdaging?

“Ik was vroeger heel onzeker over m’n protheses. Als het ’s zomers 30 graden was, liep ik rond in lange broeken. Bang voor wat anderen zouden vinden. Toen kwam ik bij Team Para Atletiek. Bij m’n eerste training lagen overal benen op de baan. Er werd namelijk openlijk blades gewisseld. Zelf deed ik dat altijd op het toilet. Helemaal afgeschermd. Maar zo kon het dus ook.”

“Het heeft me een tijdje gekost om die drempel over te gaan. Daar heeft het team me enorm bij geholpen. Door niet alleen te focussen op de topsport, maar ook op het leven met een handicap. Alles wordt open en bloot besproken. Die zichtbaarheid inspireerde mij enorm. Zo draag ik nu bijvoorbeeld zwarte protheses. Puur omdat veel atleten binnen het team die dragen en ik het zo vet vond staan.”

Try to be better than yesterday. Dat is het motto van Team Para Atletiek. Elke dag brengen ze mensen in beweging. Letterlijk. Want ze bieden kinderen en (jong)volwassenen met een handicap of chronische aandoening de kans om te sporten. Zodat zij meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld krijgen. Om uiteindelijk volledig en volwaardig mee te doen. Op de atletiekbaan en ver daarbuiten

Deel jij die ervaringen met anderen?

“Absoluut. Elke zaterdag geeft Team Para Atletiek clinics voor kinderen en volwassenen met een handicap. Zodat ze kunnen sporten, maar ook om ze te helpen naar een volgend niveau te komen. Niet qua topsport, maar in de simpele dingen als traplopen. Vaak zijn mensen nog heel bang als ze een prothese krijgen. Lopen gaat moeilijker en langzamer. Alledaagse dingen gaan niet meer vanzelf. Het voelt alsof je er niks mee kunt. Als atleten laten we zien wat er mogelijk is.”

“Samen met een vaste trainer helpen we ze hun grenzen te verleggen en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Ons team is daarin ook uniek. We trainen namelijk niet alleen met para-atleten, maar ook met een aantal valide sporters. Die verhouding is bij bijna alle andere atletiekverenigingen precies andersom. Jammer, want je kunt van beiden ontzettend veel leren. Ook buiten de sportbaan.”

“al bereik je maar een paar mensen, de waarde die jij toevoegt is voor hen on­betaalbaar.”

Wat zijn je volgende doelen?

“Zoveel mogelijk proberen om mensen met een handicap te inspireren. Als topsporter, maar ook als toekomstige orthopedisch technoloog. Die opleiding volg ik nu deels ernaast. Hoewel topsport voorlopig m’n absolute prioriteit is, wil ik na m’n studie één dag in de week werken. Om m’n kennis op peil te houden en ervaring op te doen. En na de topsport alles wat ik heb meegemaakt te gebruiken om anderen te helpen.”

“Daarnaast hoop ik op topsportniveau naar de Paralympische Spelen te gaan. Wie er voor Nederland mogen uitkomen, wordt binnenkort duidelijk. Als ik ga, hoop ik daar uiteraard goed te presteren. Misschien een nieuw persoonlijk record neerzetten. Wie weet wat er dan allemaal mogelijk is. Maar ik vind het net zo belangrijk dat ik er volop van geniet.”

Is er iets wat je bedrijven wil meegeven?

“Vaak wordt er gedacht dat kleine dingen geen nut hebben. Terwijl iets simpels als het sponsoren van clinics of initiatieven een enorme impact kan hebben. Ook op lokaal niveau. Geloof me: al bereik je maar een paar mensen, de waarde die jij toevoegt is voor hen onbetaalbaar.”

Wat je nog meer kunt doen om een positieve impact te maken én je medewerkers kansen geven om te groeien? Wij helpen je op weg. Met vier simpele stappen waarmee jij kunt bijdragen aan een glansrijke toekomst voor anderen. Binnen en buiten je organisatie. 


MEER YOUNG?