Ga naar hoofdinhoud

Social Impact – The Talent Trip

Social Impact – The Talent Trip

Suzanne Bierens (25)

KLEINE STAP, GROOT VERSCHIL

SOCIAL IMPACT IN DE PRAKTIJK

Echt het verschil maken met jouw bedrijf kan op allerlei manieren. Van lokale sponsorships tot inclusief werven. Ook wij zetten vol op social impact. Neem bijvoorbeeld de Talent Trip*. Een traject waarin we met jongeren aan onmisbare skills werken vóórdat hun carrière begint. Vaardigheden waar op school vaak geen aandacht aan wordt besteed, maar die onmisbaar zijn op elke werkvloer. Suzanne Bierens (25) doet mee en deelt haar verhaal.

Je was al aardig op weg met je toekomst, hè?

“Klopt. Al vanaf dat ik klein ben, wil ik de lucht in. Daarom startte ik met de mbo-opleiding Luchtvaartdienstverlening en ging ik aan de slag als stewardess. Volledig volgens plan. Nou ja, totdat corona roet in het eten gooide. Flink balen, want ik wil niets liever dan vliegen. Maar te lang in die teleurstelling blijven hangen, was geen optie. Dus ik ging snel aan de slag met een plan b. Ik wilde altijd al m’n hbo-diploma halen. De corona-periode voelde als het juiste moment.”

“Ik ben me gaan oriënteren op een brede studie. Iets waarmee ik alle kanten op kon. Al snel kwam ik uit bij communicatie. Die opleiding volg ik nu. Volgend jaar hoop ik af te studeren. Om uiteindelijk het vliegen te combineren met een marketingfunctie. Want nu ik deze kennis heb, wil ik deze wel gebruiken.”

Waarom koos je voor de Talent Trip?

“Ik had al via via van het traject gehoord en het leek me direct interessant. Sowieso ben ik altijd op zoek naar nieuwe kennis en skills. Via cursussen, boeken of hobby’s. Dus toen ik de kans kreeg om me in te schrijven, pakte ik die meteen.”

“Het traject bestaat uit zes interactieve workshops. Ik kwam terecht in een kleine groep van veertien deelnemers. Stiekem vond ik dat wel fijn. Wat intiemer. Eén keer per week komen we een halve dag samen. Waarbij we focussen op één thema, zoals een open mindset of timemanagement. Skills die van pas komen in een toekomstige carrière, maar die je niet per se leert op school. Ideaal voor waar ik nu sta.”

Had je van tevoren twijfels?

“Een klein beetje. Zelf ben ik ontzettend nuchter en ik was bang dat het net té zweverig zou worden. Dat was gelukkig totaal niet zo. Tuurlijk zijn er oefeningen waarbij ik uit m’n comfortzone moet stappen. Zo moesten we de eerste dag op een ballon zitten. Om daarna onze naam héél langzaam te spellen voor de groep. Niet m’n stijl, maar ik snap nu waarom ze het deden.”

“Want iedereen vond die oefening awkward. Dat was het doel. Niets zweverigs, dus. Maar voor de trainer een manier om te zien hoe we instinctief met ongemakkelijke situaties omgaan. Om het er daarna met z’n allen over te hebben. Het nam direct een drempel weg. Iedereen worstelde op z’n eigen manier. Ook ik heb me er uiteindelijk overheen gezet. En juist dat gaf me extra zelfvertrouwen.”

Wat waren dingen die je er wél uit wilde halen?

“Ik ging er eigenlijk heel open in. Zonder concrete doelen. Ik was wel erg benieuwd naar de sessies over timemanagement. Zelf ben ik echt een stresskip. Ik kan onwijs verdwalen in alles wat ik nog moet doen. Ik krijg het dan allemaal niet lekker gepland, waardoor ik het vaak tot het allerlaatste moment laat liggen. Om vervolgens nachten door te halen om een deadline te halen.”

“Door deze ervaring sta ik sterker in m’n schoenen.”

Merk je nu al een verschil?

“Ja, toch wel. Het gaat daarbij om hele kleine dingen. Net een vraag anders stellen aan jezelf of anders naar een situatie kijken. In plaats van mezelf te verliezen in: ‘Ik krijg hier stress van’, zoom ik in. Als collega’s me iets vragen te doen, móét dat ook nu? Vaak is het antwoord ‘nee’. Het is druk dat ik mezelf opleg. Daar probeer ik nu vaker bij stil te staan. Klinkt simpel, maar dat was het voor mij niet.”

“Tuurlijk, het lukt nog niet altijd. De inzichten die ik opdoe, zijn meer bedoeld voor de lange termijn. Maar ik vind het fijn dat ik mezelf al vroeg in m’n carrière beter leer kennen. Juist dat is waardevol. Ik ben nu eenmaal chaotisch. Door dat te erkennen én de tools te ontwikkelen om de scherpe randjes eraf te halen, creëer ik voor mezelf enorm veel rust. Bizar hoe zoiets kleins zo’n verschil maakt.”

Zou je iets soortgelijks dan ook aanraden bij anderen?

“Absoluut. Vooral als je nog zoekende bent. Dan kun je echt een stap vooruit zetten. Sowieso haal je er een stuk zelfkennis en vertrouwen uit. Je geeft jezelf toch bloot in zo’n traject. Die ervaring zorgt er bij mij voor dat ik sterker in m’n schoenen sta. Makkelijker dat sollicitatiegesprek in ga, bijvoorbeeld. Onmisbaar voor elke starter die net de werkvloer opkomt.”

* Twee keer per jaar starten we met nieuwe klassen. Zowel fysiek als digitaal. Helemaal gratis. Dus, ben of ken jij iemand die dit interessant lijkt? Klik hier voor meer informatie en meld je direct aan.


Zelf een positieve impact maken én je medewerker kansen geven om te groeien? Met deze simpele stappen kan ook jij bijdragen aan een glansrijke toekomst voor mensen binnen en buiten je organisatie.


MEER YOUNG?